ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

26/12/2020

ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Παιδεία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να ελέγχει και να διαχειρίζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον του καθημερινά, ώστε με κριτική σκέψη να παίρνει κάθε φορά τις ορθές αποφάσεις.

Αποφάσεις οι οποίες πρέπει να συνάδουν πάντα με τις ανθρώπινες αξίες και αρχές. Αποφάσεις που πάλι θα κρίνει στο μέλλον κι αν χρειαστεί, να είναι σε θέση να τις αλλάξει. Γιατί παιδεία δε σημαίνει μόνο να είμαι σε θέση να μαθαίνω. Σημαίνει κυρίως να μπορώ να ξεμαθαίνω και να μαθαίνω από την αρχή.

Η απόκτηση παιδείας είναι μια διαρκής διαδικασία που ξεκινά από την κούνια μας και συνεχίζεται ανελλιπώς ως τα στερνά μας.
Βασικός ρυθμιστής αυτής της διαδικασίας είναι η πολιτεία μέσω του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

 
Δυστυχώς το τελευταίο είναι προσανατολισμένο σχεδόν αποκλειστικά  προς τη μόρφωση των μαθητών (τους δίνει τη μορφή που θέλει με την παροχή στείρας γνώσης) και όχι προς την πραγματική παιδεία (ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ικανότητας ώστε να μπορεί ο μαθητής να παίρνει καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του ορθές αποφάσεις).

 Όλο αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο. Είναι πλέον φανερό ότι η επίσημη πολιτεία δεν επιθυμεί να έχει ενεργούς - ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες με ανεπτυγμένη την κριτική σκέψη και ικανότητα.

Έτσι έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες ένας φαύλος κύκλος, με αποτέλεσμα από τη μία να βλέπουμε τεράστια προβλήματα να υποβαθμίζουν καθημερινά τη ζωή μας και από την άλλη να προσπαθούν να διαχειριστούν και να διορθώσουν αυτές τις καταστάσεις οι ίδιοι οι υπαίτιοι, οι οποίοι εκλέχτηκαν γι΄αυτό το σκοπό από ανθρώπους χωρίς παιδεία.
Πρόκειται για τον ορισμό του φαύλου κύκλου.

 

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΘ΄ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ,  ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ


 

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ